En uddøende race

Titel: Can. Mag. husmoder
Et indblik om alt hvad en nutidig landbokvinde og husmor arbejder med i hverdagen.
Du vil få spare tips, madopskrifter og ideer til hvordan man kan genbruge og genanvende brugte ting.
Jeg vil skrive små historier fra en tid, der var engang, og oplevelser fra mit skønne liv som hjemmegående husmor.

tirsdag den 11. juli 2017

Smør og brød

Til formiddag har Minna Rosa og jeg lavet smør, bagt brød og boller. Minna Rosa elsker kærnemælken der kommer fra vores smørproduktion.

Det er dog noget dyre at producerer sit eget smør end det man køber i butikken, men ved at producerer selv ved jeg præcis hvad der er i og hvormeget salt der er brugt.

Kærnemælken er siet fra smøret. 
Minna Rosa drikker den dejlige kærnemælk, som netop er fremkommet fra smørproduktionen

Det at lave smør tager næsten ingen tid. Fløden hældes i en skål 1 døgn før det skal piskes, dog tilsat 1 spsk. kærnemælk fra forrige produktion.
Dagen efter piskes fløden til den skiller. Hæld den i en si og lad den stå og dryppe af over en skål. det der drypper fra er kærnemælken.
Smøret kan godt blive ved med at "svede" lidt, men det er kun kærnemælk, så det betyder ikke noget.
Jeg "maser"gerne smøret lidt med en ske for at få så meget kærnemælk ud som muligt inden jeg lægger den i smørskålen og blander det med lidt salt (efter smag, og kan dog undlades).

Tip: hvis man ikke kan lide at drikke kærnemælken kan det så udemærket bruges i bagværk, så smid det ikke ud.

Minna Rosas boller og mit sigtebrød

2 kommentarer:

 1. Hej Berit.
  Har også forsøgt at lave smør. Synes dog den skiller lidt. Mon jeg har været for utålmodig med at kærnemælken skulle skille fra??? Hvor længe ca. skal det stå og dryppe af?
  Mine døtre er i øvrigt meget facsineret af, at det ikke er mere kompliceret at lave det selv. Plus at den yngste af min datter, som slet ikke kan lide smør, faktisk godt kan lide den hjemmelavede.
  Mvh Tina

  SvarSlet
 2. Hej Tina
  Når du pisker fløden (hvori der er tilsat lidt kærnemælk og som har stået på køkkenbordet 1 døgn), så skal den piskes så meget at den skiller. Det tynde der kommer ud af det er kærnemælken. Den sier du fra, hælder den på en kande og sætter den nogle dage i køleskabet (rør i den dagligt), så syrner den mere og mere og efter 4-6 dage er det blevet til kærnemælk.
  Jeg lader min smør stå og dryppe af et par timer. Derefter "maser/vrider jeg den i en skål for at få det sidste kærnemælk ud. Det hælder jeg over i kanden med kærnemælk.
  Derefter salter jeg smøret (mængde af salt er efter smag og behag), og kommer det i en smørbeholder med låg. Nu er smøret klar til brug.
  Jamen hvor er det altså herligt at din lille pige nu godt kan lide smør. Der er intet som et kritisk smagspanel. Et sådan et har jeg også her på gården. Og tro mig at man får råt for udsødet. :)
  Lykke til med smøret.
  Du spørger bare igen hvis det ikke helt lykkedes for dig :)
  Hilsen Husmoder Berit

  SvarSlet