En uddøende race

Titel: Can. Mag. husmoder
Et indblik om alt hvad en nutidig landbokvinde og husmor arbejder med i hverdagen.
Du vil få spare tips, madopskrifter og ideer til hvordan man kan genbruge og genanvende brugte ting.
Jeg vil skrive små historier fra en tid, der var engang, og oplevelser fra mit skønne liv som hjemmegående husmor.

onsdag den 18. januar 2017

Vaskenødder

Så kom der kom der flere vaskenødder med posten her til morgen.
Jeg har nu lavet et afkog af 10 af dem. Afkoget skal jeg bruge til opvaske-og rengøringsmiddel.
Derudover anvender jeg afkoget som sæbe til krop og hår.
Hvis man skal bruge afkoget til rengøring kan man komme et par dråber æstetisk olie i. De fås i forskellige duftnuancer.

1 kilo vaskenødder holder ca. 1½-til 2år hos mig hvis jeg kun anvender dem til vaskemaskinen (gennemsnit 5 personer i hustanden).
Hvis jeg bruger dem til alle formål har jeg 1 kilo i et år. Her skal det oplyses at jeg ikke har nogen opvaskemaskine (og vil ikke have det), jeg vasker op på gammeldaws maner.

1 kilo vaskenødder koster 170,00 kr., så der er mange penge at spare ved at anvende dem. Derudover skånes miljøet for udledning af fosfater.

11 kommentarer:

 1. Hej Berit. Er stadig helt vild med din blog. Har lige et par spørgsmål: Istedet for æstetisk olie, kan man mon så bruge friske lavendelblomster, når man laver afkoget??? Tanken strejfede mig da jeg kørte og slog græs 😊. Kan man også bruge afkoget som håndsæbe???

  SvarSlet
 2. Hov. Glemte lige at spørge hvor jeg kan bestille disse Vaskenødder? Mvh Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tina
   Modtag min ydmy tak for din interesse for min blog. Jeg er vildt glad for at mange læser den med stor interesse. Jeg ville mene at du sagtens kan bruge afkoget fra de friske lavendelblomster. Når du har kogt dem vil de jo ikke afgive farve til vasketøjet. Jeg har ikke selv prøvet det men min datter har haft samme tanke som du. Jeg tror at jeg må lade det komme an på en prøve.
   Det er så dejligt når I kære læsere stiller spørgsmål, for det inspirere netop til at udvikle mig som person. Så tusind tak til dig :)
   Vaskenødderne køber jeg på nette hos Helsam, men jeg mener også at du vil kunne købe dem i en af deres butikker, som ligger rundt om i landet.
   Det ville glæde om du vil skrive om dine testresultater på brugen af lavendel-afkoget.
   De bedste husmoder- hilsner fra
   Berit

   Slet
  2. Jeg tænker at det du spørger om ang. håndsæben er om afkoget af nødderne kan anvendes som håndsæbe, og det kan det. Du kan bruge afkoget af nødderne til såvel personlig pleje, som til opvask og rengøring. Jeg syntes dog ikke at de har så god effekt som opvaskemiddel. Og jeg syntes der går formeget til af afkoget når det bruges til hårvask.
   Men det at bruge afkoget til håndvask kan jeg sagtens anbefale, og nu vil jeg også komme lidt afkog fra lavendel i, takket være dig :)
   Forsat god sommer til dig, og få nu slået noget mere græs, så du kan få flere gode ideer.

   De bedste Husmoder- hilsner
   Berit

   Slet
 3. Tak for dine svar. Skal nok vende tilbage når jeg har forsøgt at lave et opkog. Det kommer dog nok til at vente på sig, da jeg har et lille lager af andre produktet, som jeg gerne vil have brugt først.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er ingen sag at vente, når bare det er noget godt. Og det er det jo.
   Tak Tina

   Slet
  2. Hej Berit.
   Så har jeg endelig fået lavet et vaskenøddeafkog. Som vi "talte om" ovenfor, så lovede jeg at dele min erfaring med at blande lavendelblomster i afkoget. Jeg valgte den "dovne" løsning og lagde 3 lavendel blomster direkte i vandet sammen med de 5 vaskenødder. Man kan fint dufte lavendlen. Jeg overvejer, at lægge 5 blomster i næste gang eller måske en hel kvist (kan rigtig godt lide duften af lavendel).
   Jeg har også lige fået den - måske tossede - ide, at jeg senere i dag vil lave lavendel parasoller sammen med mine døtre. Dem vil vi så hænge op rundt omkring i huset. Når jeg så skal lave vaskenødde afkog i løbet af vinteren, kan jeg jo så tage lavendel fra en af vore lavendel parasoller. Bare en ide, men den skal da prøves.
   En ting mere. På indlægssedlen i posen med vaskenødder, står der, at man evt. kan tilsætte 1 tsk. blegemiddel ved hvidvask. Skal det tolkes sådan, at nødderne stadig kan afgive lidt farve??? Hvad er din erfaring med vaskenødder og hvidvask??
   God dag.
   Mvh Tina

   Slet
  3. Hej Tina
   Hvor er det bare spændende at følge med i dine ideer, og jeg tror jeg vil prøve lidt af det samme, hvis du får gode erfaringer med det.
   Jeg har ikke noget problem med at nødderne farver. Jeg tror de skriver det for i almindeligt vaskepulver er der lidt blegemiddel i for at tøjet ikke skal blive gråt at kalk. Det gør mit tøj ikke for jeg bruger eddike (den lyse) som afkalkningsmiddel og som skyllemiddel.
   Så det ville jeg bare nøjes med, i første omgang, hvis jeg var dig. Og så se resultatet.
   Men som sagt jeg har ikke haft problemer. Lykke til :)
   Hilsen Husmoderen Berit

   Slet
 4. Hej Berit. Tak for dit svar. Har selv brugt skyllemiddel i åååårrreee-vis i bl.a. vaskemaskinen.
  Har nu brugt nøddeagkog som håndsæbe siden i går. Mit bakterie forskrækkede væsen (kan jo ligeså godt være ærlig), synes det er for tyndt og for lidt skummende til at bruge som håndsæbe. Vil nok holde fast i at bruge den Svanemærkede og astma-allergivenlige sæbe, jeg har brugt hidtil.
  Agter dog stadig at prøve afkoget til mange af de andre formål, som er nævnt i indlægssedlen 😉.
  God dag. Mvh Tina

  SvarSlet
 5. Arrgggg jeg mente selvfølgelig EDDIKE og ikke skyllemiddel.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tja vi kan jo alle gøre fejl.
   Men dejligt at hører om dine erfaringer med "nødderne".
   Jeg prøver mig også bare frem.
   Hilsen Fru B.S.D.Nagly, Husmoder

   Slet