En uddøende race

Titel: Can. Mag. husmoder
Et indblik om alt hvad en nutidig landbokvinde og husmor arbejder med i hverdagen.
Du vil få spare tips, madopskrifter og ideer til hvordan man kan genbruge og genanvende brugte ting.
Jeg vil skrive små historier fra en tid, der var engang, og oplevelser fra mit skønne liv som hjemmegående husmor.

mandag den 1. februar 2016

En helt almindelig søndag

I går var det, som bekendt, søndag, og jeg skulle bage brød til den kommende uge.
Det blev til 1 bradepande fuld boller og 1 bradepandefuld frokostboller (dem har jeg blot lavet lidt større end almindeligeboller, og så har jeg trykket dem lidt så de ikke bliver for høje).
Der kunne også blive til 1 lille brød.

froksotboller

Bollerne

Her får du min opskrift på disse boller/brød:

1 l. sødmælk
1 pk gær
1 tsk salt
125 gr. smør
1 spsk. honning
ølandshvede
100 gr. solsikkekerner

Sødmælk og smør kommes i en gryde og varmes op til ca. 40 grader.
Gæren opløses med salten i bageskålen.
mælken, smøret blandes med gæren, og smørklumperne mases godt ud inden honningen og solsikkekernerne hældes i.
Nu tilsættes mel og der æltes til dejen er samlet men er noget klistret. 
Sæt dejen til hævning ved stuetemperatur. 
Når den er færdighævet har den fået dobbelt størrelse.
Tænd ovnen på 175 gr. (ikke varmluft, da det får dejen til at "udtøre")
Del dejen i 4 lige store dele og brug 2/4 dele til boller (ca. 20 stk.). 1/4 til frokostboller (skal være større end bollerne, ca. 10 stk.). Det sidste del formes til et brød og kommes i en smurt brødform.
Stil det hele til hævning.
Bollerne bages først, efter de har hævet i ca. 30 min. Pensel dem med æg inden de sættes i ovnen. Bag dem i ca. 15 min.
Nu er det frokostbollerne der skal pensles og bages. Bag dem ligeledes i 15 min.
Så er det brødet. Pensel det og bag det i ca. 40 min. Men hold godt øje med det for det må ikke brankes.
Ovne er forskellige og min ovn kan godt være lidt hård med overvarmen og derfor kan mine brød godt blive en smule mørke hvis ikke jeg holder øje med dem.
Brødene her er alle bagt på 2. nederste ribbe, men i andre ovne kan det være de skal flyttes til midterste ribbe.

Alle de ingredienser jeg har brugt er økologiske, da jeg er værner meget om vores miljø

God fornøjelse

Tunsalaten


Udover bagningen fik jeg lavet tunsalat til at komme i frokostbrødene.

Min Tunsalat:

1 dåse tun (i vand eller olie, det er ligegyldigt havd du vælger)
ca. 1 dl cremefraishe 18 % (den magre kan også bruges)
saften fra ½ citron
1 dåse torskerogn
salt og peber efter smag (kan også undlades)
evt. lidt majs (kan undlades)

hæld tun i en si og lad væden dryppe fra.
mos torskerognen i en skål
vrid tunen godt så al væden er ude, og bland den med torskerognen.
Tilsæt cremefraish, citronsaft, majs (hvis ønskes), salt og peber (smagssag)

Salaten smager pragfuldt i en froksostbolle pyntet med et salatblad og en skive tomat.
frokostbolle med tunsalat.
I denne bolle har jeg brugt spidskål, da det var det jeg havde hjemme.

Bollerne får top karakter af de hårde dommere som jeg bor sammen med. 

god appetit.

Kalvebryst

Samtidig med bagningen havde jeg sat et kalvebryst over, som vi skulle have til middagen kl. 18.
Brystet kogte jeg i min støbejerns gryde sammen med løg og gulerøder.
Da kødet have kogt i ca. 5 timer, lavede jeg sursød sovs af fongen og som tilbehør fik vi kartofler og de løg/gulerøder som kødet havde kogt sammen med.
Det smagte pragfuldt.

Og der kom gæster

Og de åd.........
Da jeg var færdig i køkkenet kom der gæster til kaffe. Nogle kom uanmeldt og andre kom som aftalt.
Til kaffen fik vi de nybagte boller, næsten alle blev spist

Så lige en ting mere.

Husk når du handler ind næste gang, så brug den lokale købmand og ikke de store koncerner. Spørg din købmand om han eller hun vil tage varer hjem til dig. Det vil de somregl gerne.

Ja sådan gik min søndag, og hvor har jeg nydt den i fulde drag.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar