En uddøende race

Titel: Can. Mag. husmoder
Et indblik om alt hvad en nutidig landbokvinde og husmor arbejder med i hverdagen.
Du vil få spare tips, madopskrifter og ideer til hvordan man kan genbruge og genanvende brugte ting.
Jeg vil skrive små historier fra en tid, der var engang, og oplevelser fra mit skønne liv som hjemmegående husmor.

tirsdag den 6. januar 2015

Rulle-/strygestue

Min mormor, som jeg før har omtalt i et tidligere indlæg, var rullekone, og man lagde ikke en krøllet dug på bordet når hun kom forbi. Hvis man "kom til det alligevel" blev der ikke sagt noget.....hendes blik var mere end nok, det sagde de usagte ord
Min mor var også opdraget til at der måtte være orden på strygetøjet, så derfor fandtes der ingen krøllet skjorter, og ingen krøllet lagner i vores hjem.  
Hjemme var vi børn med når der skulle rulles tøj. Vi skulle være med til at ligge dugene og lagnerne sammen når mor havde stænket dem. Dagen efter rullede mor og far tøjet i fællesskab. Når jeg tænker tilbage på det, er det med et smil på læben. Men jeg tror ikke jeg syntes det var vildt fedt at skulle være med til dengang, især ikke når vennerne stod og ventede på mig.

I dag stryger og ruller jeg 1 gang i ugen. Jeg stænker tøjet dagen før, som mor gjorde, og dagen efter bliver der så rullet og strøget. Der når aldrig at være så meget tøj når jeg tager mig af det hver uge, men selvfølgelig er bunken stor når vi har haft gæster, som nu til jul og nytår.

Man fristes næsten til at sige at jeg er blevet miljøskadet fra barnsben, men det er vel ikke det værste man kan slæbe med ind i voksenlivet. Mange vil nok sige "hvorfor bruge så meget tid på det?". Jo fordi jeg syntes det ser godt ud når det ligger snore lige i skabet og så fylder tøjet ikke nær så meget, som hvis det er lagt ind uden at blive strøget eller rullet først.
Mine viskestykker, både hør og bomuld, bliver også rullet her i huset. De tørre meget bedre efter de har været igennem rullen først og holder længere inden de skal vaskes igen.
Det man skal være opmærksom på med hør er at det ikke tåler så kraftig varme som bomuld. Hvis man får strøget hør ved for høj en temperatur kan hørfibrene knække og derved mistes tørre effekten i viskestykket.


På billedet ser du min rulle og strygestue.


Rulle/stryge stue

stænket strygetøjIngen kommentarer:

Send en kommentar